Narcisme te lijf

CCGT


Auteur: Piet van der Ploeg
Uitgeverij: CCGT - Zoetermeer
ISBN: 978-90-9028056-1 (Paperback)
Arno Pro font-10 en 266 pagina's.
Levering: binnen 2 werkdagen.
Prijs: € 24,50 (geen verzendkosten binnen Nederland)

ISBN: 978-90-821729-6-6 (Hardcover)
Arno Pro font-14 en 391 pagina's.
Levering: binnen 2 dagen na bestelling.
Prijs: € 29,50 (geen verzendkosten binnen Nederland)
Bestel nu


Omschrijving

Voorwoord (Drs. W.D. Reitsma, Register-Psycholoog NIP)
Pathologisch narcisme is een ernstige sociale-ontwikkelings- of hersenstoornis. De consequenties die dit heeft voor partners, kinderen, familie en collega's, of voor de maatschappij als geheel, zijn enorm negatief en worden ernstig onderschat.
De ervaringen van partners, familie en kinderen in relaties met personen met pathologisch narcisme zijn ronduit verbijsterend en traumatisch te noemen. Personen die een relatie hebben gehad met een narcistisch persoon zitten jarenlang met een trauma dat veel weg heeft van PTSS.


De maatschappij wordt voor de gek gehouden omdat narcistische personen verbaal en uiterlijk vaak erg goed en rationeel overkomen. Ze worden in bedrijven zelfs als charismatisch gezien. Narcistische personen missen echter fundamentele gevoelens als empathie, intimiteit, hechting, verbondenheid en zich gewetensvol en verantwoordelijk voelen. Hun doel is op een arrogante, manipulatieve en egoïstische manier hun eigen wensen en doelen veilig te stellen ten koste van vooral die personen die zich in hun nabijheid bevinden.

Het wordt tijd dat er een serieuze discussie op gang komt in Nederland over de verregaande negatieve consequenties van het pathologisch narcisme zoals het psychisch misbruik van kinderen en partners.

Recensies

1."Narcisme te lijf" prachtig boek! Zeer overzichtelijk, goed toegelicht kortom: straalt energie uit. Proficiat!
Isabelle (België)

2. Ik heb het boek "Narcisme te lijf" gelezen en wil u graag complimenteren met - vooral - het eerste gedeelte. Dat deel dat uitleg geeft over wat er mis gaat in de baby- en peutertijd. Dat heb ik nog nergens anders zo helder en uitgebreid aangetroffen. Daardoor begrijp je juist het rampzalige effect op (de verbindingen in) de hersenen. En ook dat het echt een handicap betreft in feite en niet dat iemand "in en in slecht" is of iets dergelijks.
Veel dank en veel succes verder.
Ilona Verstappen (Heiloo).

3. Deze handzame pocket "Narcisme te Lijf" zou een bijbel moeten zijn voor (jeugd)hulpverlening, rechters, advocaten en verder voor iedereen die met een extreem uit de hand gelopen relationele situatie te maken heeft of heeft gehad. Zodat het vaak thrillerachtige levensverhaal onderkend wordt en de ex-partner met de kinderen zich geen 'roepende in de woestijn' meer hoeft te voelen.
Barbara Vos (Silvolde)

4. "Dit boek geeft het gevoel niet alleen te staan in de strijd tegen de Narcist en zorgt voor inzichten waardoor de puzzelstukjes in elkaar vallen!"
Kristal Goed (Delft)

5. "Dit boek maakt duidelijk dat een Narcist je door zijn leugens, alle handvatten geeft om je eigen waarheid te durven leven."
Gré Westerhof (Dronten)

6. "Fantastisch boek voor iedereen die echt meer wil weten over narcisme!"
Er worden best vaak uitspraken gedaan over narcisme, soms zelfs worden er uitspraken gedaan als "gezond narcisme"! Uitspraken die behoorlijk tegen de borst stuiten wanneer je te maken hebt gehad met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis NPS.... Hoe ernstig de gevolgen daarvan zijn wordt in dit boek heel goed uitgelegd en weer gegeven. Ook hoe dit eigenlijk ontstaat, wat de oorzaken zijn, wat het precies inhoudt.
Een narcist is niet alleen maar iemand die zichzelf fantastisch vindt, was het maar zo simpel!
Als je echt wilt weten wat het eigenlijk inhoudt en waarom een narcist in je leven of omgeving zo allesvernietigend is en vaak zelfs traumatisch is moet je dit boek beslist eens lezen.
Het eerste deel is misschien wat moeilijk voor degene die zich niet in de psychologie hebben verdiept maar echt wel door te komen en het tweede deel is zo uit het leven gegrepen met verschillende voorbeelden zodat je een beeld krijgt hoe het narcisme zich in relatie's uit.
Helaas als ervaringsdeskundige vind ik dat NPS grenst aan psychopathie maar hoe leg je dat uit aan je omgeving die "jouw narcist" heeft gekend als die charmante, altijd lieve en warme persoon die helaas zonder het publiek van de buitenwereld het tegenovergestelde was!
Lees dit boek en je krijgt inzicht in hoeveel leed en ellende een narcist veroorzaakt met het bedrog en verraad van de vele maskers waarachter hij zich verschuilt.
Juist door een diep en enorm minderwaardigheidsgevoel en niet door de liefde op zijn spiegelbeeld!
Sonja van Deurzen (Almere)

7. Als je in een relatie zit met een NPS-er (Narcistische Persoonlijkheidsstoornis) als partner, probeer je jezelf te ontworstelen. Je gaat op zoek naar antwoorden om te kunnen begrijpen wat er nu zo vreselijk mis is gegaan. Vanuit een helder geschreven neuro-psychosociale benadering wordt het onnavolgbare gedrag van de narcist ontmaskerd in "Narcisme te Lijf".
De opsomming van kenmerken komen uitgebreid aan de orde, afgewisseld met korte biografieën 'uit de praktijk'. Narcisme is de sluipmoordenaar binnen relaties, de narcist is de vampier die de authentieke emoties van iemand met een gezonde moraal opzuigt. Wanneer de relatie verbroken wordt, volgt vrijwel direct een jarenlange vechtscheiding met een open einde. Kinderen van pathologische narcisten dienen beschermd te worden om projectie van de koude ouder te voorkomen en het spoor van emotionele vernieling te stoppen. De warme, beschermende ouder dient zoveel mogelijk ondersteund te worden. Pas dan kan de cirkel doorbroken worden.
"Pathologische narcisten zijn extreme vechters als ze verlaten worden. Verlating werkt voor veel narcisten als een 'rode lap op een stier'. Uit mijn onderzoek onder partners van pathologische narcisten blijkt dat het merendeel van de verlate narcisten hun eigen frustraties voor de rest van hun leven projecteren op hun partner en kinderen. Er is geen ander woord voor dan chronisch sadisme. Vooral dit chronisch sadisme met hun partners en kinderen maakt duidelijk hoe psychisch ziek pathologische narcisten werkelijk zijn. En vaak is het verschil met psychopathie dan ook marginaal."
Christel Puik (Hilversum)

Over de auteur

CCGT Piet van der Ploeg is docent, auteur en cognitief gedragstherapeut. Hij werkt als therapeut bij het CCGT in Zoetermeer en is webbeheerder van ccgt, npspartners en deantichrist. Hij kan gezien worden als kennis- en ervaringsdeskundige op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen zoals het pathologisch narcisme (NPS) en psychopathie (PPS). Hij is onder andere auteur van de boeken: Narcisme te Lijf, Psychopathie te lijf, Trauma voor het leven en Het Katholiek Fascisme.
*Bron: CCGT - Zoetermeer - 19 september 2019